Betonlaşan şehirlerin etkisi ve pandemi süreciyle birlikte doğaya olan özlemimiz daha da katlandı. Son yıllarda evde geçirilen vaktin artması hepimizi yeni uğraşlara yönlendirirken, doğaya olan özlemimizi de evlerimizde dindirmeye çalıştık. Teraryum adı verilen minik bahçelerle hayal ettiğimiz doğadan minyatür bir kesiti evlerimize taşıyabiliriz.
Hayalinizdeki ormanı evinizde yaratın
Küçük ekosistemli botanik bahçeler olarak tanımlanan teraryumlar, yemyeşil görüntüleriyle kullanıldıkları her alana benzersiz bir görünüm katıyor. Teraryum yapmak için ilk olarak hangi bitkilerin bu ekosistem için uygun olduğunu öğrenmeniz gerekiyor. Benzer koşullarda yaşayabilen küçük bitkileri seçmek işin püf noktalarından biri. Minik yeşil kaktüsler kullanarak hayalinizdeki ormanı evinizde yaşatabilirsiniz.
Yüksek ağaçların gölgesinde yetişen bitkiler de teraryumda kuracağınız bahçeniz için uyumlu bitkiler arasında yer alıyor. Bu nedenle tırmacı bitkiler olarak adlandırılan küçük eğrelti otları, arapsaçı, minyatür menekşeler ve fitonya tercih edebileceğiniz bitkilerden birkaçı.
Ayrıca uzun ömürlü bir teraryum için nemli ortamları seven ve yavaş büyüyen bitkileri seçmeniz gerekiyor. Farklı bitkileri bir arada kullanmak isterseniz eğer birbirlerine olan uyumlarını da kontrol etmenizde fayda var. Yapımı oldukça keyifli olan teraryumlar hem dışarıya olan özleminizi dindirmek hem de evinize taze bir enerji katmak için birebir.

Çalışma masalarına renk katıyor
Özellikle bu dönemde eviniz ve kendi enerjinizi arttırmak için kullanabileceğiniz teraryumları isterseniz çalışma masanıza da yerleştirebilirsiniz. Teraryumların enerjisi çalışma esnasında zihninizin dinlenmesine yardımcı olacak. Üstelik bahçe görüntüsü de masanıza çok yakışacak.
İç mekan veya dış mekanlarda kullanmak üzere özgürce tasarlayabileceğiniz teraryumunuzda küçük su havuzları, taşlar ve minik hayvan dekorları kullanabilirsiniz. Tabii teraryum yapmak için başka birçok eşya kullanmak da mümkün. Dilerseniz eski ampullerinizi, kadehlerinizi hatta cam çaydanlıklarınızı dahi teraryum yapmak için kullanabilirsiniz. Zevkinize göre tasarlayabileceğiniz botanik bahçelerinizi süsleyerek en güzel köşenize yerleştirebilirsiniz.

Minyatür bahçenizi kendiniz yapın
Teraryum yapmak için cam bir kap, aktif karbon, torf, çakıl taşları, minik bitkiler, süs eşyaları, uzun bir cımbız ve son olarak sprey başlıklı bir su şişesi gerekiyor. Kullanacağınız cam kaba uygun olacak şekilde seçtiğiniz bitkilerinizin ihtiyacına göre kapalı ya da açık teraryum yapabilirsiniz. Cam fanusunuzda parmak izi kalmaması için bahçe eldivenleri kullanmanızı tavsiye ederiz.
Fanusunuzun zeminine koyacağınız çakıl taşları suyu neme çevirecektir. İlk katmanınız olacak taşlar bahçenizin güzel görünmesini de katkı sağlar. Taşların üzerine aktif karbonu eklediğinizde teraryumunuzu bakteri ve küf gibi zararlı organizmalardan korumanız mümkün oluyor. Aktif karbon ayrıca teraryumunuzun havasını temizleyerek, içerideki ekosistemin de dengesini koruyacak. Toprak katmanında kullanacağınız torf ise bitkilerinizin yetişmesini sağlayacak. Bu katmana geldiğinizde artık bitkilerinizi yerleştirme vaktiniz geldi demektir. Küçük çukurlar açarak bitkilerinizi ekebilirsiniz. Bu işlemi bitki köklerini koruyarak yaparsanız uzun ömürlü bir teraryuma sahip olmanız kolaylaşacak.
Küçük bahçenize son dokunuşunuzu can suyuyla yapmanız gerekiyor. Fısfıslı şişe bitkilerinizi eşit şekilde sulamanıza yardımcı olurken, yağmur etkisi de oluşturacak. Dilediğiniz tema ile süsleyebileceğiniz teraryumunuz artık evinizin en güzel köşesine kurulmak için hazır.
Teraryum Nedir?
Teraryumlar, şişe ve kavanoz gibi küçük ve genellikle sızdırmaz kapların içine yerleştirilmiş minyatür bahçelerdir.
Tam anlamıyla canlı olan bu bitki ekosistemleri, terleme ve yoğuşma yoluyla kendi su ihtiyaçlarını karşılayabiliyor ve çoğunlukla bu yolla kendilerini idame ettirebiliyorlar.
Teraryum, Latince terra (“toprak”) ve arium (bir yer veya kap) kelimelerinin birleşimidir. Bir akvaryum gibi düşünün; balık ve su yerine sadece bitki ve toprak.
Süslü tanımlar bir yana, teraryumlar bitkilere evde bakmanın en güzel, ilginç ve yaratıcı bir yoludur. Bir masa arkadaşı, evinizi canlandırmanın modern bir yoludur. Çocuklarla yapılacak eğlenceli bir aktivite arıyorsanız, teraryumlar harika seçeneklerdir.
Teraryumları sulamak zorunda mıyız?
Evet, ancak tipik iç mekan bitkileri kadar sık değil . Teraryumlarda bulunan bitki türleri, sık sulama gerektirmeyen dayanıklı bitkilerdir. Ayrıca teraryumların sera benzeri yapısı, normal iç mekan bitkileri gibi suyu buharlaştırmak yerine terleme yoluyla geri dönüştürür.
Bir teraryumu ne sıklıkla sulamak gerekir?
Kapalıysa, ortalama ayda bir sulama yapabilirsiniz. Ancak bu çeşitli faktörlere bağlı olarak değişiklik gösterir. Açık teraryumlar her 3-6 haftada bir sulanabilir. Bir programa göre sulama yapmak yerine, topraklarının kuruluğuna bakarak bitkilerinizin ne kadar suya ihtiyacı olduğunu kontrol edebilirsiniz.
Teraryumların güneş ışığına ihtiyacı var mı?
Çoğunun doğrudan veya dolaylı ışığa ihtiyacı vardır. Ancak yapay ışık da kullanılabilir.
Teraryumunuz için sağlayabileceğiniz üç tür ışık vardır: doğrudan güneş ışığı, dolaylı güneş ışığı ve yapay ışık (Floresan veya LED ampul kullanılması tavsiye edilir. Akkor ampullerden kaçının.)
Kapağı kapalı bir teraryumu doğrudan güneş ışığı alan bir yere yerleştirmek isterseniz, çok ısınabileceğinden kapağını açmanız gerekebilir.
Teraryumların hava geçirmez olması gerekiyor mu?
Genelde teraryumların hava geçirmemesi tercih edilir, ancak ortama temiz hava girmesini sağlamak için kapağı periyodik olarak (haftada bir veya hatta her gün) çıkarmanız önerilir.